lax och potatis

Snabb mat efter jobbet – ugnsstekt lax, stekt kokt potatis, isbergssallad, avokado och crème fraiche

Snabbmat. Snabb mat. Det finns en distinkt skillnad mellan dessa begrepp – snabbmat och snabb mat. Trots att det låter så förvillande lika. Snabbmat har numera blivit synonymt med skräpmat, d.v.s. mat med lågt näringsinnehåll och mindre hälsosamma ingredienser. Snabb mat innebär egentligen bara kort och gott mat som går snabbt att tillaga…  så idag gjorde jag snabb mat. Snabb mat efter jobbet som var enkel, billig och rätt så nyttig. Mat som jag själv gillar. Här är ”receptet”. Om man nu ska kalla det för recept, det var ju som sagt väldigt enkelt att tillaga 😉

Ugnsstekt lax med stekt potatis (ca 2-4 portioner)

Ingredienser:

  • 4 portionsbitar lax
  • ca 3-8 kalla kokta potatisar med skal (d.v.s. gårdagens överblivna kokta skalpotatis)
  • 1-4 avokados (beroende på hur mycket man vill ha per portion, jag hade en per tallrik).
  • ca 1/4-1/2 isbergssalladshuvud
  • ca 4-8 msk creme fraiche
  • olivolja
  • flingsalt
  • peppar
  • brunt rörsocker (ca 1 nypa till potatisen)

Förvärm ugnen till 175 grader. Häll ca 3-4 msk olivolja i en form. Vänd laxen i oljan och fördela i formen. Strö över någon nypa salt över varje bit. Ugnsstek laxen på nedersta läget tills den är precis genomstekt (ej för länge) ca 10-15 min. Dela potatisarna på längden och skiva dem. Häll några matskedar olivolja i en traktörpanna (eller vanlig stekpanna/wok) och fördela potatisen. Stek under måttlig omrörning på medelhög värme. Sänk om det börjar bli bränt eller skvätter. Strö över lite flingsalt, lite peppar (gärna grovmalen) och någon nypa rörsocker. Stek tills det blir lätt gyllene. Servera med färsk sallad, avokado och en klick crème fraiche.

Blir det lax över går den även bra att äta kall. T.ex. i sallad eller som pålägg på smörgås.

Annonser