Sensommarmat

Härlig sensommarmat – mangold brynt i smör, plocksallad med vinägrett, morotsstavar och hemmagjorda hamburgare med ”potatisstripps”.

Sensommaren bjuder på härliga grönsaker. Mangold och plocksallad känns fräscht. Mangold kan kokas mjuk i lättsaltat vatten i ca 3-10 min (beroende på stjälkarnas tjocklek). Eller som här brynas i lite smör och olivolja.

Mangold är en lättodlad köksväxt och den har även florerat på en del ”tio-i-topplistor” över de näringsrikaste grönsakerna. Nu tycker jag att man kanske ska ta dessa topplistor med en liten nypa salt 😉 för det beror ju helt på vad det är man fokuserar på som gör vad som hamnar med på dessa listor. Många gånger finns andra likvärdiga grönsaker som lika gärna skulle kunna ersätta det som räknas upp. Men oavsett så är gröna bladgrönsaker en bra bas i en hälsosam kost. Recept på hemmagjorda hamburgare och stripps finns den 10 maj 2013 och vinägrett (vill man ha lite mer smak kan man som på bilden smaksätta dressingen med lite torkad basilika) den 30 mars 2011.

Här är receptet på smörstekt mangold:

Smörbrynt Mangold (ca 2-4 port.)

Ingredienser:

  • ca 1-2  msk smör
  • ca 2-3 msk olivolja
  • en knippa mangold
  • salt
  • peppar

Skölj mangolden. Strimla den grovt (även stjälkar). Hetta upp oljan och smör i en lite större stekpanna (traktör eller dylikt). Lägg i mangolden och bryn den lätt under omrörning på medelhög temperatur (så att det ryker lite men inte så att det bränns), tills den blivit lagom mjuk (men med lite tuggmotstånd kvar i stjälkarna, dvs några minuter). Passar bra som komplement till ex. kött och potatis eller pasta och sås.