De sista veckorna har mina barn hittat en återkommande favoritfrukost. A-fil och brynta havregryn. Och från början tyckte jag det var jättebra, för det är ju betydligt billigare och nyttigare än många frukostflingor som finns i butikerna. De färdiga produkterna innehåller ofta för mycket socker, modifierad stärkelse, glukos-fruktossirap och olika E-nummer mm och kostar väldigt mycket i förhållande till hur snabbt de försvinner… eller i förhållande till det rätt begränsade näringsinnehåll de har.

Så, ja jag borde vara jätteglad 😉 Och det är jag ju egentligen. För det är enkelt och går snabbt att göra. Men när man snart gör det 7 dagar i veckan, börjar det plötsligt bli lite enformigt och tråkigt. Det är med en viss motvilja jag nästan suckar när jag numera inte hinner mer än diska traktören innan det är dags att använda den igen… Tja, man skulle ju kunna ställa sig och göra lite mer när man ändå håller på… Men det konstiga är att det liksom alltid tar slut ändå…

Havregryn är ju nyttigt men det är förstås bra att variera sig lite då och då, kan man tycka…

Snabba hemmagjorda frukostflingor (brynta havregryn) (ca 4 port.)

Ingredienser:

  • ca 2-3 msk olivolja (alt. rapsolja eller annan värmetålig olja)
  • ca 3-4 dl havregryn (blanda gärna vanliga havregryn med fiberberikade)
  • ca 1 msk brunt rörsocker (förmodligen kan man byta ut mot flytande honung, men detta bränner fast lättare, dvs rör mer omsorgsfullt om honung används).
  • ca 1/2- 1 tsk kanel (välj mängd efter smak)
  • Ev. 1 tsk vaniljsocker (även 1/2 tsk kardemumma kan användas som variation, men enbart kanel räcker bra)

Hetta upp oljan i en valfri panna (stek-, wook-, traktör etc.). Tillsätt havregryn, socker och kanel. Rör om. Bryn på hög värme under omrörning, tills det ryker, doftar gott och blir lätt brynt (ej svart/mörkbrunt).

Vill man fördubbla receptet blir resultatet bättre om man gör ca 4 portioner åt gången, då det är svårt att bryna allt förstora mängder åt gången med bra resultat.

Annonser