gryta med tomat, lök och bönor

Het tomat- och böngryta med lite värmekänslig basilika… 😉

Tomat och böngryta (2-3 port.)

Ingredienser:

  • 1 paket passerade alt. krossade tomater
  • 1 packet kokta blandade bönor alt. 2-3 dl kokta bönor (valfri sort)
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar
  • basilika till servering (alt. annan färsk örtkrydda)
  • 1 nypa brunt socker (alt. vitt socker)
  • ca 1 tsk apelsinjuice, alt. 1/2 tsk citron eller äppelcidervinäger
  • ev. lite chillipeppar för starkare smak

Skala och hacka gul och vit lök. Fräs den gyllene i oljan. Häll över passerade tomater. Låt koka upp och rör under tiden ned bönorna. Salta och peppra efter smak. Låt koka några minuter på svag värme tills bönorna är genomvarma. Smaka av med någon nypa socker och lite apelsinjuice. Rör om och servera gärna med lite färsk basilika och ev. lite cremefraiche och grovt rågbröd alt. knäckebröd.

Annonser