Ibland går det slentrian i matlagningen till vardags… det ska gå fort och det ska helst även vara billigt. Och nyttigt… och så tryter fantasin. Det är då det är dags att prova något nytt. Något litet enkelt att lägga till på matbordet.

Det här är ett recept som passar bra som komplement till en måltid. Linser är billigt och nyttigt och genom att lägga till denna sallad, räcker den övriga maten lite längre… Linser innehåller fibrer, proteiner, (försumbart med fett) och en massa bra vitaminer och mineraler. De mättar bra och är mycket prisvärd mat. Uppiffade med lök, vitlök, gräslök, vitvinsvinäger, olja, salt och peppar blir de neutrala linserna plötsligt ett riktigt intressant tillskott på matbordet… de är ju dessutom klimatsmarta 😉

Enkel linssallad (ca 3-4 port)

  • 1 pkt färdigkokta linser (ska bara sköljas) alt. ca 3 dl hemkokta, gärna gröna linser men även röda går bra.
  • 1 gul lök alt. röd lök eller purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten knippa gräslök (kan utelämnas eller ersättas av ex. persilja alt. färska örter)
  • ca 3 msk olivolja alt. annan olja
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger alt. äppelcidervinäger
  • ca 1-2 krm salt alt. flingsalt
  • 1-3 krm grovmalen svartpeppar

Skölj linserna och lägg i en lämplig skål (så att det får plats att röras om. Hacka löken grovt och rör ned. Pressa (alt. hacka fint) två vitlöksklyftor och rör ned. Klippa över gräslöken och blanda. Salta och peppra och ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Rör om väl. Klart att serveras! Men den står sig även några dagar i kylskåp.

Salladen passar som komplement till kött, kyckling, korv, pannkakor och vegetariska rätter.

Annonser