91C44450-F331-4D5F-AE7A-D33D02B0C033Nu är det säsong för rotfrukter. Svenskodlad prisvärd mat med bra näringsvärde och bra fibrer. Ända nackdelen brukar vara att de är lite tidskrävande att tillaga… och något tunga att släpa hem… Men de har relativt bra hållbarhet om man förvarar dem svalt och mörkt. Så man kan ju dela upp sina inköp, eller se det som bra gratis träning 😉 att bära hem några kilo…

Finns det då några genvägar att tillaga dem? Jo, det går bra att borsta dem istället för att skala dem. Det är smidigt att tillaga dem i ugnen på svag värme och detta är ett bra sätt att bevara näringsämnen, så de inte följer med kokvatten etc.

Ugnsstekta rotfrukter på latmansvis ca 4 port.

Ingredienser:

  • Olivolja
  • 1 påse färska rödbetor
  • ca 10-12 små potatisar
  • 2 gula lökar
  • ca 4-5 gula lökar
  • Salt
  • peppar
  • Torkad rosmarin

Förvärm ugnen till 150 grader C. Fördela olja över en långpanna. Borsta rotfrukterna så att all smuts/grus skölja bort. Skär av morötternas ändar. Skala löken och skär dem i 4 klyftor. Dela morötterna i ca 4 cm långa bitar. Dela små rödbetor på mitten, stora i 4 delar. Fördela på plåten och ringla över olja. Rör gärna om med händerna så att oljan fördelas runt om. Salta och krydda över plåten. Placera i mitten av ugnen. Ugnstek ca 1 timme. Prova med nålsticks. Det är färdigt när rotfrukterna känns mjuka.

Servera gärna med kött, linser eller bönor eller färska grönsaker. En klick smör eller creme fraiche är gott till.

 

Annonser