”Billiga veckan” är en blogg i Kajsa Wargs fotspår. ”Man tager om man så haver”, är en bra början om man vill eller måste få ned matkostnaden. Det är en konst att kunna laga nyttig, god, snabblagad och billig mat som dessutom äts upp av barnen.

Det är däremot ingen konst att laga billig mat som inte är god av billiga näringsfattiga ingredienser, men det blir inte billigt i längden om maten inte äts upp eller inte ger den näring man behöver.

Den här bloggen är mitt bidrag med idéer och tips som jag samlat på mig under åren som f.d. vegetarian, student, föräldraledig och ibland arbetslös småbarnsförälder. Då vi drabbats av en del matallergier i familjen och i vänkretsen,  har jag även ofrivilligt tvingats fördjupa mig i olika innehållsförteckningar. Och kanske är det här min ovilja mot onödiga tillsatser började.

Jag har själv ofta letat inspiration och goda råd när kassan varit skral och tiden knapp. Jag har ett stort hälsointresse och älskar god mat som är lagad från grunden. När inga bra recept finns hittar jag på mina egna.

Mitt mål är att minska sockermängden, äta mat av alla färger varje dag, att äta mer frukt och grönt, att köpa miljövänliga och klimatsmarta råvaror, att undvika onödiga tillsatser, öka fiber och mängden fullkorn vi äter men utan att drabbas av socker och fettfobi. Därför innehåller min mat både socker, fett och grädde. Men den mat man lagar själv innehåller oftast mindre socker och onyttigt fett än färdigtillagad mat. Och jag lever inte upp till mitt mål alla dagar, men jag tycker att det är bättre att nå halvvägs än att inte alls försöka. Mat måste vi ju ha varje dag och lite små ”snedsteg” då och då är inte hela världen. 

Min övertygelse är att det går att leva nyttigt och att äta sig mätt på god mat trots att det sinar i plånboken. Men det kräver kunskaper om säsongsvaror, näringslära och ett mått av god fantasi, viss planering och framförallt att man vågar prova.  Under mina år i köket har jag lärt mig att de flesta ingredienser går att ersätta med det som för dagen finns hemma, om man har koll på vilken effekt det får. Slutresultatet blir förstås inte detsamma smakmässigt, men mestadels  lika gott, och ibland till och med godare.  Vardagsmaten blir dessutom roligare om man vågar gå utanför ramarna.

Välkommen till min blogg för att hitta inspiration och knep till billig god och snabb mat, eller varför inte dela med dig av dina egna genvägar i vardagen! Jag bloggar om mat-genvägar i vardagen och mina personliga åsikter kring mat och hälsa, men kanske lika mycket om min ibland dråpliga vardag.  Mina livliga matglada barn gör inte alltid livet så lätt, även om de förstås är det bästa jag har :).

Vänliga hälsningar

Kreatören

Annonser

4 svar to “Om Billiga veckan”

 1. Laila Nordling Says:

  Nytt för mej, tycker det verkar spännande.

 2. Joanna Says:

  En matblogg helt i min smak! Provade nyss en av dina tomatsoppor..enklare, billigare å godare blir det inte!

 3. Lena Says:

  Hejsan! Blev helt såld på din Farmors Rågkaka med blåbär till kaffet 😉 Tror du att du kan dela med dig av ett recept på detta!?
  Mvh Lena – med mer råg i ryggen blir jag stark!

  1. Kreatören Says:

   Hej Lena! Originalreceptet fanns aldrig nedtecknat, vad jag vet. Men ditt inlägg gav mig lite inspiration till att återskapa farmors Rågkaka… så det dyker upp på bloggen ganska snart…inom en vecka eller så 🙂 Hälsningar Kreatören

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s